A tomboló kánikula kapcsán egy roppant aktuális témával kezdem a blogot. A nyár legjobb legjobb fagyiját találtam meg a Kismandula cukrászdában, a színház árnyas szomszédságában. Általában inkább a gyümölcsfagyikat részesítem előnyben: citrom, szeder, málna, szilva, zöldalma, főleg az utóbbi években, ugyanis elszaporodtak a túlságosan édes fagylaltok.
Aki kóstolta már a Carte Dor fagyizók valamely termékét, az tudja, miről beszélek. A pisztáciától a Rákóczi túrósig, egyre édesebbek a jégkrémek és a fagyik. Ez a tendencia aztán a cukrászdák fagylaltos pultjaira is átterjedt, mindenhol a feltűntek a különböző sütemények, édességek fagylalt alakban.
Ebből az áramlatból szabadult ki a Kismandula. A Liszt Ferenc utcai cukrászda fagylaltos pultjában bukkantam rá ugyanis a csokoládé terápiára.
Az már a fagylalt színén is látszik, hogy nem egy hagyományos csokifagyival van dolgunk. Sokkal sötétebb, már-már feketés a szín. A pultostól aztán megtudtam, hogy az étcsokoládé alapú fagyiban gyömbér, aloevera és homoktövis van.
Az íze is teljesen más mint a hagyományos csokié, olyan, mintha valamilyen különleges ízesítésű étcsokit kóstolnánk. A gyömbér és a homoktövis sem tolakodó, mégis érezni egy leheletnyi fűszeres, gyógynövényes ízvilágot, nem egy egyszerű csokoládéfagylaltot nyalogatunk. Az étcsoki szerelmeseinek bátran ajánlani tudom, aki arra jár, kóstolja meg!